Elke stap die je doet om meer groente en fruit te eten is goed! Fruit, groenten en kruiden zijn krachtige genezers, het is je medicijn op je bord :-). Fruit kun je toevoegen in je groene salade: voeg mango, aardbeien, druiven of meloen toe aan de salade. Met een dressing van verse sinaasappelsap en evt. avocado (persen & blenden). Bij je warme maaltijd kijk je naar je bord, bestaat de helft of meer uit groente?
Bij je lunch kun je kiezen voor rauwkost, dit kan ook een stuk komkommer, een stuk bleekselderij een paar wortels, wat reepjes paprika of een tomaat zijn. Dat kun je ook als tussendoortje nemen. Of soepen, salades, groenteresten van de vorige maaltijd of groene smoothies. Gebruik bijvoorbeeld een doorgesneden komkommer als ‘boterham’, hierop kun je pesto’s/notenpasta’s smeren. Je kunt als lunch of ontbijt ook kiezen voor een fruitmaaltijd, bijvoorbeeld een halve papaja en 2 bananen in stukjes met evt. honing of ahornsiroop erover. Papaja en banaan is helend voor de darmen.
Maak eens zelf een soep met veel groenten erin of een groente en /of fruitsap: zelf maken met de sapcentrifuge / slowjuicer of kant en klaar kopen, kies er wel 1 zonder toevoegingen zoals E621/smaakversterker of conserveermiddelen! Heb je soep over? Dan kun je dat als ontbijt nemen of lunch of in porties invriezen. Heb je groenten over van de maaltijd? Pureer het, en je hebt een groentenspread. Kook de dag ervoor iets meer rijst of (zoete) aardappelen en vul je salade de dag erna ermee. Je kunt ook (een blik) linzen, kikkererwten of bonen aan je salade of soep toevoegen om het wat meer stevigheid te geven.
Start de dag met een fruitontbijt zoals een fruitsmoothie: 3 bananen, 2 dadels zonder pit of een lepel honing, ±125-150 gram fruit (bij voorkeur biologisch wilde bosbessen van AH, te vinden in het vriezervak), alles in de blender mixen en eventueel wat water toevoegen om te verdunnen als nodig. Wanneer je hier niet genoeg aan hebt, kun je altijd wat extra fruit toevoegen. Het hoeft niet persé in een blender klaargemaakt te worden, als je het prettiger vindt om het fruit van een bord te eten, dan doe je dat! Of een ander fruitontbijt maken kan ook, zoals deze appelpap.
Variëren mag altijd, maar hoeft niet. Het gaat erom dat je de dag start met een fruitontbijt.
Lees ook eens https://www.charlottewiering.nl/fruitangst , want (veel) fruit is niet het probleem!
Heilzame kruidenthee: Citroenmelisse, gember, tijm, brandnetel, zoethout, steranijs. Je kunt dit vers of gedroogd gebruiken. Bij gedroogde thee, houd dan een eetlepel aan per theekop. Deze krachtige kruiden zijn in staat om virussen en bacterien in het lichaam te remmen.
Goede bacteriën voor de darm. Goede bacteriën leven op de schil/huid van fruit en groente en zijn zeer heilzaam voor onze darmen. Kweek zelf of koop kiemen (bijv. kiemen van rode klaver, radijs, broccoli, fenegriek, alfalfa) en eet vers fruit en groente met schil van de (onbespoten) boom/plant. Vooral boerenkool heeft veel goede bacteriën op het blad (niet koken, licht afspoelen). Boerenkool kun je als rauwe salade eten door de boerenkool van de stengel te scheuren en in te masseren met beetje citroensap, dan wordt het prachtig groen en zachter, en is het geschikt als salade. Of voeg het toe aan je groene smoothie.
Zo kun je gemakkelijk je groente en fruitinname verhogen. Je hoeft natuurlijk niet alleen maar groente en fruit te eten. Daarnaast, als toevoeging, kun je (volkoren)rijst, haver(meel), kastanje(meel), boekweit, gierst (bv. in munt granaatappelsalade https://www.renskroes.com/munt-granaatappelsalade/ ), quinoa, bonen, teff, amaranth, linzen, kikkererwten (meel), rauwe noten zoals oa.: walnoten, amandelen, cashew, paranoten eten. Bij vlees (geen varkensvlees) en vis: eet het met mate en neem bij voorkeur wilde vis (niet gekweekt, wild gevangen) en vlees van een dier dat geen drama leven heeft gehad zoals in de bio-industrie, heeft kunnen bewegen in buiten en goed voer heeft gehad (geen GMO soja en mais).
Natuurlijke zoetmiddelen zoals rauwe honing (koudgeslinderde honing zoals bijv. ‘de Traay’, te vinden in bio/reformwinkel) of ahornsiroop (maple syrup) kunnen heel goed & bevatten heilzame stoffen.
Aardappels staan nogal eens in een verkeerd daglicht, onterecht! Een aardappel STOPT VIRUSSEN; het stopt ziekten! Aardappelen hebben hoge hoeveelheden biobeschikbare L-lysine, een specifieke soort lysine die geen enkel ander voedingsmiddel bevat of heeft, een soort die helpt bij oa. fibromyalgie, Hashimoto's, chronische vermoeidheid, Multiple Sclerose.
Aardappelen zijn een voedzame, gezonde voeding die rijk is aan vitamine A, C en B-complex en mineralen zoals mangaan, ijzer, magnesium, koper en kalium. Aardappelen bevatten een antioxidant, quercetine genaamd, met anti-kanker- en cardio-beschermende eigenschappen, en een opslagproteïne, patatine genaamd, waarvan is aangetoond dat het werkzaam is tegen ziekten die vrije radicalen veroorzaken.
Aardappelen zijn een uitstekende bron van B6, een vitamine die essentieel is voor de vorming van bijna elke nieuwe cel in het lichaam. Vitamine B6 is ook een vitale component voor het neurologische systeem en voor de aanmaak van aminen, en daarmee voor neurotransmitters die berichten van de ene zenuw naar de andere sturen.
Dit maakt aardappelen een belangrijk voedingsmiddel voor mensen die zware denkers zijn en mensen die herstellen van stress en uitputting van de bijnieren. Ze zijn ook bijzonder gunstig voor depressie, slapeloosheid, slaapstoornissen, hersenmist en stress gerelateerde ziekten. Van aardappelen is ook bekend dat ze goed zijn voor het bevorderen van de cardiovasculaire gezondheid en dat ze zeer gunstig zijn voor het verminderen van het risico op hartaanval, beroerte, atherosclerose en COPD.
De aardappelen zelf zijn vrijwel vetvrij en zitten vol met voedingsvezels, wat helpt om verstopping te voorkomen en de dikke darm te beschermen tegen poliepen en kanker. Hun hoge vezelgehalte helpt ook om het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en de bloedsuikerspiegel stabiel en binnen het normale bereik te houden. Verse rauwe aardappelen zijn een rijke bron van vitamine C, enzymen, mineralen en antibiotische eigenschappen en kunnen worden geperst met verse tomaten, citroenen of andere groenten voor extra gezondheidsvoordelen.
Gestoomde aardappelen zijn de gezondste vorm van gekookte aardappelen en zorgen ervoor dat ze de meeste vitaminen en mineralen behouden en een sterk alkalische, geneeskrachtige voeding blijven.
Je zult merken dat groente en fruit makkelijker verteert en dat je meer nodig hebt of vaker nodig hebt om te eten dan dat je gewend was, geef hier aan toe. Je gaat veel meer en vaker eten. Het is niet de bedoeling om ‘honger te lijden’. Waarschijnlijk zul je je na een aantal dagen energieker voelen (geen dips meer na de lunch en het avondeten).
Is het de bedoeling om voor altijd op deze manier te eten? Niet noodzakelijk. Hoewel je het misschien wel wilt! De helende reis is uniek en het gekozen dieet op lange termijn zal variëren van persoon tot persoon. Sommigen worden verliefd op deze levensstijl en de hernieuwde vitaliteit die ze voelen en willen niets meer dan op deze manier blijven eten. Anderen geven de voorkeur aan meer aanpassing en voelen zich er goed bij om een deel van hun oude favorieten opnieuw toe te voegen. Het is een goed idee om een volledige 6 maanden na volledige heling bij dit protocol te blijven. Op dat moment moedig ik je aan om je intuïtie te gebruiken en de boodschappen die je lichaam je geeft, om te bepalen wat het beste werkt voor jou in de toekomst.
Met mate of liever geen: zuivel (zoals kaas, melk, yoghurt, kwark, boter, geitenkaas/melk), ei, gluten, soja, canola olie (=koolzaadolie), additieven (zoals synthetische E’nrs, aspartaam), geraffineerde suiker, mais, varkensvlees. Niet te vet eten, vet bemoeilijkt de lever maximaal te ontgiften.
Gluten is een bestanddeel van bepaalde granen: tarwe, spelt, kamut, gerst en rogge.
Bovenstaande voedingsmiddelen zijn voedsel voor verkeerde bacterien, virussen, parasieten, schimmels en/of ze zijn ontstekingsbevorderend. Door deze voedingsmiddelen helemaal te laten of minder te eten kun je de pas afsnijden voor verkeerde organismen & ontstekingen. Hoe meer je het laat staan, hoe meer ruimte het lichaam heeft om zichzelf te genezen en hoe eerder je je beter zult voelen.
Niet-lichaamseigen stoffen zoals transvetten (frituur, bewerkt voedsel), toegevoegde suikers waaronder HFCS (HFCS=High Fructose Corn Syrup, zit bijvoorbeeld in limonade, frisdrank), geur-, kleur-, en smaakstoffen, aspartaam, E-nummers (E621 is een beruchte smaakversterker die klachten kan veroorzaken als hoofdpijn, hartkloppingen; het zit in bouillonblokjes, pakjes&zakjes en wordt ook wel gistextract, vetsin, glutamaat, MSG genoemd), bestrijdingsmiddelen enzovoort. Omdat ons lichaam deze stoffen niet herkent, worden ze weggestopt in vet- en bindweefsel en in de membranen van onze lichaamscellen. Hierdoor kunnen lichaamscellen afvalstoffen slecht kwijt. Zo worden we gevoeliger voor (stille, laaggradige) ontstekingen en dus voor symptomen, klachten, ziekten.
Blijf de goede dingen toevoegen, dan is er vanzelf minder ruimte voor de dingen die nu niet helend voor je zijn ;-). Alles gaat stap voor stap, je zit op de goede weg. Maak je geen zorgen dat je het niet ‘perfect’ doet, stap voor stap is de weg. Denk in fruit en groente en zo min mogelijk aan wat allemaal ‘niet mag’. Je zult gaan ontdekken dat er veel lekkere mogelijkheden zijn. Smaak is altijd in ontwikkeling, proef iets een paar keer voordat je een oordeel velt. Koop eens elke week een nieuwe groente- of fruitsoort wat je nog niet kent, om het te proeven. Doe rustig aan met het invoeren van de nieuwe eetgewoonten, dan breekt het lijntje niet ;-) en is het makkelijker om het langer door te zetten. Als je alles in 1 dag omgooit, dan voelt het na een paar weken snel als teveel. Met een rustiger tempo zal dat minder snel gebeuren.
Kanttekening: vlees en vis staan in de lijst 'okay', je kunt met mate vlees en vis eten, maar onthoud dat het nauwelijks een bijdrage levert aan je genezing. Het kan, het is mogelijk. Wil je een optimaal tempo van genezing voor je lichaam houd het dan op plantaardig voedsel!
Een veelvoorkomende vraag is: krijg ik wel genoeg eiwit binnen? In onderstaande link vind je er meer info over.
https://www.charlottewiering.nl/eiwitrijk-voeding
Zie ook de receptenpagina: www.charlottewiering.nl/recepten
Havermout, rijst, gierst, amaranth is glutenvrij.
Melk op basis van noten kan heel goed, zoals amandelmelk, kokosmelk, rijstmelk, cashewmelk, havermelk. Deze melk is namelijk NIET van dierlijke oorsprong.
Tip: Probeer eens glutenvrij brood, zoals het glutenvrije haverbrood van YAM, verkrijgbaar bij de JUMBO en de COOP. Neem het oranje label.
Tip: veel koffie drinken ontrrekt vocht van het lichaam en de caffeine is een belasting voor je bijnieren. Koffie kun je vervangen door het product Pacha (verkrijgbaar in Ekoplaza, reform, gimsel), wat is gemaakt van de cichoreiwortel wat ruikt en smaakt als koffie. Meer info via deze link http://www.medicalmedium.com/blog/chicory
Een andere lekkere warme drank is de 'chaga-latte', chaga is een medicinale paddenstoelsoort en heeft iets weg van koffiesmaak. Voor info: http://www.medicalmedium.com/blog/chaga-latte Online kun je het oa. kopen bij pit&pit https://www.pit-pit.com/chaga-poeder.html
Hoe maak je Chaga thee: 1 theelepel chaga poeder, een halve theelepel kaneel mengen met heet water, dan 1 of 2 theelepels honing en een dikke scheut amandel/kokos/rijst of havermelk toevoegen. De honing in deze thee maakt de chaga nog werkzamer, een perfecte combinatie.
Een ander recept met Chaga: maak muntthee, voeg een theelepel Chaga poeder toe, wat honing en evt een kneep citroensap voor 'Chaga munt thee'. De 'kurkuma-latte' is ook een heerlijke warme gezonde drank http://www.degroenemeisjes.nl/kurkuma-latte/#more-25517 .
In plaats van amandelmelk kun je ook havermelk gebruiken en in plaats van maple syrup kun je ook honing gebruiken.
Tip: maak je eigen bouillonpoeder zonder gistextract/E621/ve-tsin door kruiden te mengen, zie hier een recept: https://www.renskroes.com/veggiepoedermix/
Tip: plantaardige ‘Parmezaanse kaas’: 1 koffiekop paranoten (rijk aan selenium), 3-4 tenen knoflook, 1 theelepel gedroogde basilicum, 1 theelepel (bij voorkeur keltisch of himalaya) zout in de keukenmachine fijnmalen en als dip over je hoofdgerecht strooien of salade (dit is voor meerdere porties, je kunt het een aantal dagen bewaren in de koelkast)
Tip: een ei in gerechten kun je vervangen door chiazaadjes of (gebroken) lijnzaad: neem 1 eetlepel gebroken lijnzaad of chiazaad + 3 eetlepels water , laat dit 15 min. staan tot een dikke, ei-achtige structuur ontstaat. Je kunt chia zaadjes bijvoorbeeld gebruiken om mango chia pudding te maken, het recept staat in de volgende link https://www.renskroes.com/mango-chia-pudding/ . Heerlijk als lunch (of ontbijt). Wat ook werkt ter vervanging van ei, is 2 eetlepels arrow root of aardappelzetmeel en 3 el koud water mengen en daarna bij bijvoorbeeld beslag, soep of saus mengen om deze te binden.
Tip: laat de geraffineerde suikers staan zoals (riet) suiker en glucosestroop/HFCS. Helende zoetstoffen zijn honing, dadels, ahornsiroop: dat is goed om te eten, je lichaam geneest ervan. Wat ook eventueel kan is kokosbloesemsuiker.
Recepten vind je op de website http://www.medicalmedium.com/medical-medium-blog en op het youtube kanaal. En in de boeken van Medical Medium, zie onderaan deze pagina voor de links.
Ik krijg vaak de vraag over het wel of niet biologisch eten van voedingsmiddelen. Als je het kunt: eet 100% biologisch, dat is de beste optie. Als dat niet lukt, kun je met onderstaande lijst uit de voeten waarbij je bepaald voedsel vermijdt en andere niet. Ook als het in het geheel niet lukt biologisch te eten, dan eet je niet-biologisch. Maar eet (veel) groente en fruit want, dat is nog steeds veel heilzamer dan het niet te eten ;-) ook al is het bespoten.
Niet-biologisch vermijden:
Kleinere niet-biologische boerderijen gebruiken over het algemeen minder gif.
Eventueel niet-biologisch gebruiken:
Altijd wassen. Niet-biologisch fruit wat je kunt schillen, schillen.
Welke voedingsmiddelen zijn GMO / Genetisch gemanipuleerd?
Biologisch
Op tomaten, komkommers, appels, enz. van grote biologische boerderijen wordt nogal eens een was-achtige substantie gespoten die je eraf wilt wassen omdat er MSG in die waslaag zit.
“One of the main problems with soy is its relatively high fat content, which harbors GMO information and high concentrations of pesticides and herbicides. Organic, non-GMO soy is what you want to look for, though there are no guarantees that it will be pure. If you love soy, try not to let it dominate your diet, and enjoy it sparingly instead. Whenever possible, opt for sprouted soy, which is lower in fat and therefore lower in concentrations of toxic chemicals.”
“Papaya, yes, papaya, maradol papayas. Remember that, maradol, M-A-R-A-D-O-L. Don’t get the Hawaiian papaya. First of all, they’re all GMO, that’s number one, Hawaiian. Even the organic Hawaiian papayas, they’re all affected. They’re all GMO. Be careful there. Second of all, the small papayas aren’t the ones that work. You want the large papayas, maradol papayas, South American papayas. You want the large one.”
“Watermelon-look for seeded one; seeds are medicinal and high in zinc.. Seedless is hybrid but not GMO, so is okay.”
Bron: Facebook ‘Medical Medium Nederland en Vlaanderen’
Bespoten groente en fruit goed wassen, dat gaat het beste met een oplossing van 1 theelepel natriumbicarbonaat (=baking soda of baksoda) op 1,5 liter water. Leg daar je groente en fruit in voor 12 minuten voor het beste resultaat. Hiermee verdwijnt het grootste deel van de bestrijdingsmiddelen.
"Effectieve wasmethode bij verminderen van pesticiden"
De onderzoekers pasten twee algemeen gebruikte pesticiden toe: fungicide thiabendazool en het insecticide phosmet. Uit eerder onderzoek is gebleken dat fungicide thiabendazool appelschillen kan doordringen. Na het aanbrengen van de bestrijdingsmiddelen werden de appels met drie verschillende vloeistoffen gewassen: met leidingwater, met een oplossing van één procent baksoda/water en met een door de Amerikaanse EPA goedgekeurde commerciële bleekoplossing die vaak bij productie wordt gebruikt. Uit het onderzoek bleek dat de oplossing met baksoda het effectiefst is bij het verminderen van pesticiden.
Na een duur van twaalf tot vijftien minuten werd 80 procent van de thiabendazool verwijderd en 96 procent van de phosmet. Het verschil in percentage is te verklaren door de grotere absorptie van thiabendazool door de appel. Zo dringt thiabendazool tot 80 micrometer diep de appel in en bij phosmet slechts tot twintig micrometer. Wanneer een appel gedurende twee minuten wordt gewassen is dit volgens de onderzoekers met kraanwater of de bleekoplossing veel minder effectief."
Bron: The optimist
Boeken in het Nederlands:
Medical Medium, Life Changing Foods (met recepten), Nederlandse editie, Anthony William
Medical Medium, Thyroid Healing schildklierboek (met recepten), Nederlandse editie, Anthony William
Boeken in het Engels:
Medical Medium, Secrets Behind Chronic and Mystery Illness and How to Finally Heal, originele Engelse editie, Anthony William
Medical Medium, Life Changing Foods (met recepten), originele Engelse editie, Anthony William
Medical Medium Liver Rescue, Engelse editie, Anthony WilliamKijk ook op www.medicalmedium.com voor info en recepten (onder 'blog')