Burn-out: voeding als medicijn

 

Bijnieruitputting met als gevolg een burn-out is een vervelende aandoening en wordt vaak helaas niet herkend door huisartsen. Vaak wordt het probleem gediagnosticeerd als zijnde iets anders, terwijl je eigenlijk met uitgeputte bijnieren te maken hebt en de oorzaak ergens anders ligt. Het is belangrijk bijnieruitputting te herkennen, want je bijnieren zijn verantwoordelijk voor de productie van verschillende hormonen, die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor talloze belangrijke functies in je lichaam. 

Hoofdzakelijk zijn je bijnieren verantwoordelijk voor één belangrijke functie: produceren en managen van stress-hormonen. Het is hun functie om je lichaam in staat te stellen met stress om te gaan, uit verschillende bronnen. Van verwonding, ziekte tot werkstress en relatieproblemen. Jouw weerstand, energie en uithoudingsvermogen zijn allemaal afhankelijk van het goed functioneren van je bijnieren. Je kunt bijnieruitputting herkennen aan algehele vermoeidheid, ‘s ochtends niet uit bed kunnen komen, trek hebben in zoute voeding of suikers, niet kunnen herstellen van een griepje, kort lontje, toename gewicht, stemmingswisselingen, paniekaanvallen, angsten en ook andere symptomen. Lange perioden van stress zijn de primaire oorzaak van uitgeputte bijnieren. Je lichaam reageert op stress met de productie van het stresshormoon cortisol (en ook adrenaline), wat in de bijnieren (bijnierschors) wordt geproduceerd.

Bij een langere periode regelmatig last hebben van stress, dan raakt je hormonale systeem uit balans en raken je bijnieren uitgeput. Je lichaam voelt dan zelf ook volledig uitgeput aan. Je bijnieren produceren niet alleen het cortisol hormoon. Ze produceren ook andere hormonen. Helaas is bijnieruitputting (met als gevolg burn-out) niet met een pilletje van de dokter te behandelen, maar het goede nieuws is dat je zelf door aanpassingen in bijvoorbeeld je voeding en je levensstijl je een grote positieve invloed hebt op je herstelproces.

Leefstijl maatregelen die gunstig zijn: tussen 22.u en 23.u naar bed gaan, geen koffie, energydrinks, zwarte thee of groene thee drinken voor 12.u (en het liefst al helemaal niet). Cafeïne jaagt namelijk adrenaline en cortisolwaarden omhoog in het lichaam, en dit werkt verdere bijnieruitputting in de hand. Dus op korte termijn voel je wat energie en op langere termijn word je alleen maar moe-er.

Wat een fijne ondersteuning kan zijn bij burn-out, is lichttherapie. Lees in dit artikel meer informatie over lichttherapie.

Wil je meer weten wat voeding, supplementen en leefstijladviezen voor je kunnen doen? Neem dan contact op met orthomoleculair therapeut Charlotte Wiering

Ik werk graag samen met burn-out coach Daniela Klauser. Heb je behoefte om met iemand te praten die je kan helpen bij het helder krijgen welke factoren er spelen die tot een (bijna) burn-out hebben geleid? Heb je behoefte aan inzicht en hulp bij het maken van keuzes?  Neem dan contact op met Consciuos at Work Daniela Klauser