Extra in de orthomoleculaire praktijk: reinigen met homeopathie
In aanvulling op orthomoleculaire geneeskunde, kan er in de praktijk gebruik gemaakt worden van homeopathie. Voornamelijk voor het specifiek reinigen van medicatieresten (bijvoorbeeld uit het verleden) alsook voor het balanceren van het hormoonstelsel heeft de Homeopathic Detox Therapy zich bewezen.
Homeopathic Detox Therapy (HDT) is een revolutionaire manier om gezondheidsproblemen aan te pakken gericht op het reinigings- en herstelproces van het lichaam op celniveau. Met homeopathische middelen in combinatie met orthomoleculaire voedingssupplementen en orthomoleculair voedingsadvies worden opgeslagen belastende stoffen in het lichaam beter afgevoerd. Hierdoor worden de orgaanfuncties hersteld, zodat gezondheidsproblemen verminderen of verdwijnen.
Vanaf de geboorte en zelfs al ervoor komt een mens in aanraking met stoffen die belastend kunnen zijn voor het lichaam. Het lichaam heeft uitstekende manieren om deze af te voeren, maar gaandeweg kunnen de toxische stoffen zich opstapelen en kan het lichaam deze niet meer voldoende afvoeren. Ieder mens zit anders in elkaar, dus de één zal hier meer last van hebben dan de ander. Hierdoor kunnen op den duur (chronische) klachten ontstaan.
Met HDT kunnen langdurig bestaande vage klachten en klachten van chronische ziekten zoals PMS, overgangsklachten, moeheid, AD(H)D, stemmingswisselingen, angsten, depressie, fibromyalgie, migraine, autisme, darmklachten, epilepsie verbeteren. In feite kan iedere klacht verbeteren door HDT.
Voorbeelden van belastende stoffen zijn de anticonceptiepil, hormoonspiraal mirena, verdoving bij operatie en tandheelkundige behandeling, antibiotica, hormoonzalf, prednison, vaccinaties, pijnstillers, verf- en oplosmiddelen, verdovende middelen en omgevingsvervuiling.
Lang geleden is er bijvoorbeeld de anti conceptiepil, prikpil, morning-afterpil en/of hormoonspiraal (mirena) gebruikt. De werkzame stoffen die in de pil zitten zijn weliswaar grotendeels het lichaam uit, maar de informatie van de hormonale medicatie van toen is nog steeds in de cel aanwezig en gaat helaas niet vanzelf weg. Klachten kunnen zijn hoofdpijn/migraine, lage rugpijn, humeurig, witte vloed, pijn rondom de menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, acne, over- of ondergewicht, depressie, haarverlies, verminderd libido. Deze klachten hebben in ieder geval ook te maken met de vrouwelijke hormonen oestrogenen en progesteron. Door het detoxificeren van deze hormonale medicatie uit het verleden, zal het lichaam streven naar een gezond hormonaal evenwicht en hormonale klachten zullen verminderen of verdwijnen. De detoxificatie van de medicatie zorgt als het ware voor een reset op cellulair niveau.
Medicatie heeft altijd een effect op het lichaam. Soms is het gewoonweg noodzakelijk en levensreddend, maar te vaak wordt er snel medicatie geadviseerd terwijl er nog andere wegen zijn zoals voeding, suppletie, lifestyle-aanpassing.
Enkele onderzoeken naar nadelige effecten van medicatie
Maagzuurremmers als omeprazol, nexium, pantoprazol verstoren darmflora. Gebruikers hebben 20% minder diversiteit in darmflora. bron: Gut2016
Ernstige myopathie geassocieerd met statinegebruik. Het gebruik van cholesterolverlagers (statines) is in verband gebracht met spierpijn en afbraak van spierweefsel. bron: JAMAInternMed2018
Meer kans op huidkanker met populaire bloeddrukverlager hydrochloorthiazide omdat het de huid gevoeliger maakt voor schade. Dit risico speelt al bij een dagelijkse dosis van 12,5 mg voor een periode van minimaal 6 jaar. bron: CBG30okt2018
Foetussen (via moeder) en baby's die worden blootgesteld aan paracetamol hebben een verhoogde kans (13 tot 29%) op astma. bron: MagnusMC2016
Gebruik van paracetamol tijdens zwangerschap is gerelateerd aan verhoogde kans ADHD & verwante aandoeningen bij nageslacht. bron: JAMAPed2014
SSRI (anti-depressiva) beïnvloeden gewicht baby
Kinderen waarvan de moeders minstens zes maanden medicatie SSRI's hadden geslikt tijdens de zwangerschap bleek het geboortegewicht en lengte significant lager bij geboorte. Gemiddeld 2 ons lichter geboortegewicht.
Bron: Effect of prenatal selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI) on Birth Weight, Int J Epidemiol 2016
Maagzuurremmers tijdens zwangerschap geeft hoge kans op astma kind
Zwangere vrouwen die maagzuurremmers (protonpompremmers en histamine 2-receptor antagonisten) nemen, hebben 72% meer kans op een kind met astma dan zwangere vrouwen die geen maagzuurremmers nemen.
Bron: Use of acid-surpressive drugs in pregnancy and the risk of childhood asthma, Drug Saf 2013
Diarree remmers kunnen ernstige hartproblemen veroorzaken
Imodium met de werkzame stof loperamide kan (ernstige) bijwerkingen hebben zoals spijsverteringsstoornissen, beschadiging van de darmen, darmverlamming, verslaving en geboorteafwijkingen. De Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt dat het gebruik van Imodium ernstige hartproblemen kan veroorzaken, vooral wanneer er te veel van genomen wordt of in combinatie met bepaalde medicijnen. Het gaat dan vooral om hartritmestoornissen en hartstilstand.
Bron: Abuse, Misuse of Antidiarrheal linked to serious heart problems, Medscape Medical News, 2016. Loperamide abuse associated with cardiac dysrhytmia and death, Ann Emerg Med, 2016. Cardiac conduction disturbance after loperamide abuse, Clinical Toxicology, 2014. Loperamide induced torsades de pointes, Case Report Med, 2016. Ventricular tachycardia associated with high-dose chronic loperamide use, Pharmacotherapy, 2015.
Hormonale anticonceptie verhoogt kans op depressie
De meeste vrouwen zullen de bijwerkingen van anticonceptiemiddelen wel kennen. Je kunt er dik van worden, acne van krijgen of rug- en hoofdpijn en vermoeidheid. Maar dat is niet het enige volgens een in JAMA Psychiatry gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen. De onderzoekers toonden aan dat het slikken van een anticonceptiepil de kans op depressie kan verhogen.
Meer dan een miljoen Deense vrouwen tussen de 15 en 34 jaar namen deel aan de studie. Gedurende dertien jaar werd de mentale gezondheid vergeleken van vrouwen die hormonale anticonceptie gebruikten met vrouwen die dat niet deden. Daaruit bleek dat vrouwen van 20-34 jaar oud die een gecombineerde anticonceptiepil gebruikten, 23 % meer kans hebben om depressief te worden. Deze combinatiepil bevat beide vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestageen en is de meest gebruikte anticonceptiepil ter wereld. Oestrogeen zorgt ervoor dat de menstruatie voorspelbaar wordt, progestageen dat je niet zwanger kunt worden tijdens het slikken van deze pil.
De onderzoekers zagen vooral onder tieners dat het gebruik van hormonale anticonceptie geassocieerd is met een later gebruik van antidepressiva en een eerste diagnose van depressie. Zij hebben 80 % meer kans op een depressie wanneer zij een combinatiepil slikken. Gebruik van de minipil met alleen progestageen en zonder oestrogeen verhoogt de kans op een depressie met 34 %. Alternatieven voor de pil zoals het spiraaltje, de anticonceptiering of een pleister zorgen respectievelijk voor een 40, 60 en zelfs 100 % hoger risico op depressie. De onderzoekers concludeerden dat depressie een mogelijk negatief effect is van het gebruik van hormonale anticonceptie.
Mirena spiraal verhoogt hartslag en stressniveau
Anticonceptie door middel van een hormoonspiraaltje heeft bij vele vrouwen mogelijk ongewenste bijwerkingen. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat vrouwen met zo'n spiraaltje hogere cortisolwaarden, een hogere hartslag tijdens stress-testen en hogere niveaus van haarcortisol hebben dan vrouwen die andere vormen van anticonceptie gebruiken.
Langdurige chronische stress kan leiden tot psychische aandoeningen zoals depressie en concentratieproblemen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychoneuroendocrinology.
Populair
In Nederland is het hormoonspiraaltje een veelgebruikt anticonceptiemiddel. Ruim 12% van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar heeft een spiraaltje, en dat percentage stijgt jaarlijjks. Het spiraaltje is populair, omdat het gedurende vijf jaar beschermt tegen zwangerschap en de menstruatie bij veel vrouwen stopt. De populariteit wordt versterkt door de opvatting dat het hormoon alleen lokaal, in de baarmoeder, wordt afgegeven.
Stresstest
Jurate Aleknaviciute, onderzoeker op de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC, deed onder supervisie van prof.dr. Steven Kushner, hoogleraar neurobiologische psychiatrie, onderzoek naar de effecten van de hormoonspiraal, en meer specifiek naar hoe vrouwen lichamelijk reageren op een stresstest. Hieruit blijkt dat vrouwen die een hormoonspiraaltje gebruiken een hogere cortisolrespons lieten zien bij de stresstest dan vrouwen die de pil slikken of een natuurlijke menstruele cyclus hebben. Ook bleken de vrouwen met een spiraaltje een aanzienlijk verhoogde hartslagfrequentie te hebben, namelijk gemiddeld meer dan tien slagen per minuut hoger dan vrouwen die de pil of niks gebruiken.
Herzien
Kushner: "De huidige richtlijn omtrent informatie over het hormoonspiraaltje moet dringend herzien worden. Momenteel wordt vrouwen verteld dat het hormoonspiraaltje enkel lokaal in de baarmoeder werkzaam is. Dit is mede gebaseerd op de veronderstelling dat de hoeveelheid hormonen die elders in het lichaam komen verwaarloosbaar klein is."
Aleknaviciute: "Uit onze studie blijkt nu dat deze aanname niet correct is. Vrouwen moeten daarom op de hoogte worden gesteld dat de effecten van het hormoonspiraaltje niet uitsluitend lokaal zijn en dat de verhoogde stressrespons mede door de effecten van het hormoonspiraaltje op de hersenen ontstaat."
gepubliceerd: 3 juli 2017.
Bijwerkingen van medicijnen en vaccinaties kun je melden bij Lareb.