Bijnieruitputting

Het is belangrijk bijnieruitputting te herkennen, want je bijnieren zijn verantwoordelijk voor de productie van verschillende hormonen, die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor talloze belangrijke functies in je lichaam. Hoofdzakelijk zijn je bijnieren verantwoordelijk voor één belangrijke functie: produceren en managen van stress-hormonen. Het is hun functie om je lichaam in staat te stellen met stress om te gaan, uit verschillende bronnen. Van verwonding, ziekte tot werkstress en relatieproblemen. Jouw weerstand, energie en uithoudingsvermogen zijn allemaal afhankelijk van het goed functioneren van je bijnieren. Je kunt bijnieruitputting herkennen aan algehele vermoeidheid, ‘s ochtends niet uit bed kunnen komen, trek hebben in zoute voeding of suikers, niet kunnen herstellen van een griepje, kort lontje, toename gewicht, stemmingswisselingen en ook andere symptomen. Lange perioden van stress zijn de primaire oorzaak van uitgeputte bijnieren. Je lichaam reageert op stress met de productie van het stresshormoon cortisol (en ook adrenaline), wat in de bijnieren (bijnierschors) wordt geproduceerd. Bij een langere periode regelmatig last hebben van stress, dan raakt je hormonale systeem uit balans en raken je bijnieren uitgeput. Je lichaam voelt dan zelf ook volledig uitgeput aan. Je bijnieren produceren niet alleen het cortisol hormoon. Ze produceren ook andere hormonen. Helaas is bijnieruitputting (met als gevolg burn-out) niet met een pilletje van de dokter te behandelen, maar het goede nieuws is dat je zelf door aanpassingen in je voeding en je levensstijl je een grote positieve invloed hebt op je herstelproces.

Bijniersupport

Wat kun je zelf doen? Leefstijl maatregelen die gunstig zijn: tussen 22.u en 23.u naar bed gaan, geen koffie, energydrinks, zwarte thee of groene thee drinken voor 12.u (en het liefst helemaal niet). Cafeïne jaagt namelijk adrenaline en cortisolwaarden omhoog in het lichaam, en dit werkt bijnieruitputting in de hand. Het helpt het herstel niet om het zachtjes te zeggen.

muziek luisteren, licht bewegen, iets nieuws leren (kan klein zijn! Een nieuw recept koken bijvoorbeeld) stop met multitasking en doe alles 1 voor 1.

Drink zoethoutthee, dit helpt de bijnieren herstellen

Laurierdrop, let erop dat er alleen 100% zoethoutwortelextract in zit en geen toevoegingen zoals suiker & zout. (bijvoorbeeld van Kindly)

Eet om de 1,5-2 uur iets naast je maaltijden, de zogenaamde bijniersnacks: zoals een dadel, paar stengels bleekselderij, appel, (halve) avocado, spinazie, sinaasappel, zoete aardappel, peterselie, citroen, boerenkool. Mag ook ander fruit of groente zijn! Of een lepel rauwe honing. Om de bijnieren te herstellen is het nodig om de bijnieren regelmatig te voorzien van mineralen zoals kalium, natrium, maar ook glucose/suiker uit groente en fruit.

BIJNIERSNACKS :-)

bijniersnacks

Van links naar rechts, van boven naar onderen:

-appel, bleekselderij en dadels

-sinaasappel, avocado, spinazie

-zoete aardappel, boerenkool of cavalo nero of spinazie, citroensap

-komkommer, avocado, limoensap

-dadel, banaan, bindsla/Romeinse sla

-kokoswater, gedroogde abrikozen, bleekselderij

-kokoswater, banaan, spinazie

-veldsla, peer, rood fruit

-mango, bleekselderij, (gedroogde) vijg

-koriander, sinaasappel, (boter)sla

-krulsla, frambozen, mandarijn

-komkommer, bessen, honing

-groene kool, appel, dadel

-rode krulsla (lollo rosso), bananen, rode druiven

-komkommer, appel, bloemkool

-watermeloen, limoensap, bleekselderijsap

Natuurlijk kun je ook andere combinaties maken! Wat ook kan is een smoothie maken van groente en fruit, en daar van drinken om de 1,5-2 uur.