We eten te veel van hetzelfde. En veel te weinig gezond eten zoals groenten, fruit en kruiden. We vragen veel van het lichaam. Daarnaast is onze voeding de laatste vijftig jaar drastisch veranderd. Voeding bevat minder voedingsstoffen door monoculturen in de landbouw, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Alles moet snel en goedkoop geproduceerd worden. De kant-en-klare producten worden goed gevuld met goedkope & dubieuze ingredienten: zetmeel, suiker, zout, ranzige vetten en vele synthetische toevoegingen. Geen producent die daar naar kraait: omzet = omzet. Je zult zelf de verantwoordelijkheid in eigen handen moeten nemen wil je er iets aan doen.
Houd je voorraad aan alle voedingsstoffen op orde. Het lichaam kan heel lang de opgelopen voedingsstoftekorten oplossen, maar op een gegeven ogenblik krijg je de spreekwoordelijke rekening. In de vorm van klachten, ongemakken, ziekte.
Heb je gezondheidsklachten? Ogenschijnlijk is er geen verband met voeding en voedingsstoftekorten. Maar overtuig jezelf eerst ervan dat het niets met voeding te maken heeft is mijn advies. Velen zijn verrast over de kracht van voeding.
Het woord orthomoleculair werd in 1968 geïntroduceerd door wijlen tweevoudig Nobelprijswinnaar professor Linus Pauling. Het woord is samengesteld uit orthos ('goed' of 'juist') en moleculair ('samenstel van moleculen'). Orthomoleculair betekent dus: de juiste moleculaire omgeving. Of anders gezegd: een optimaal biochemisch milieu. Dat houdt in dat alle vitamines en mineralen die normaal in het lichaam voorkomen, in optimale hoeveelheden aanwezig zijn. Teneinde de biochemische processen in ons lichaam optimaal te laten verlopen, dan wel te herstellen middels gezond eten.