ingrediënten:
bereiding:
Pel en snipper ui/knoflook. Fruit deze in een soeppan in wat kokosolie. Schil en was de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes. Was de bloemkool en snijd deze in stukken. Doe de aardappelen bij de uien. Was de Kombu even onder de kraan en doe deze er ook bij. Voeg water en groentebouillon toe. Doe na een aantal minuten ook de bloemkool erbij en laat deze beetgaar worden. Was ondertussen de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snijd deze in flinterdunne reepjes. Haal de Kombu met een vork uit de pan en snijd ook deze in kleine reepjes. Doe de kokosmelk, chili en kerrie bij de soep, haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer. Proef even en voeg eventueel nog wat peper, zout en specerijen toe. Voeg de Kombu reepjes en de rode paprika. Serveer met wat verse fijngesneden peterselie of wat kiemen.
Bron: https://rinekedijkinga.nl/recepten/bloemkool-kombu-soep.html
Meng de volgende ingrediënten in de blender:
¼ watermeloen (schil eraf halen, pitjes laten zitten)
8 kleine (of 4 grote) dadels zonder pit
2 handjes boerenkool of spinazie of sla
en water naar behoefte om de gewenste dikte van de smoothie te krijgen.
Bron: Green Smoothies recipes to kick-start your health & healing van Brooke Goldner M.D.
Ingrediënten:
Kilo zoete aardappelen
Peper, zout, optioneel komijnpoeder
Olijfolie, 1 eetlepel
Bereidingswijze:
Pak de bakplaat uit de oven. Kwast of smeer het in met 1 eetlepel olijfolie. Bestrooi dit royaal met peper en zout.
(Eventueel kun je er ook wat komijnpoeder op strooien, wees hier wat spaarzamer mee, want het is een sterke smaak, een beetje (mespunt) is al genoeg.)
Snijd de zoete aardappel in de lengte doormidden en leg het met het snijvlak naar beneden op de bakplaat. Bak het in de oven op 200C in 40 minuten gaar. Klaar!
Tip: maak meer en neem het de volgende dag mee als lunch. Je kunt op dezelfde wijze ook aardappels in de oven bakken. Of een mix van beide. De schil van de zoete aardappel eet je niet op, tenzij je het lekker vindt (ik niet ;-)). De schil van gewone aardappels kun je opeten en is smakelijk.
Op de foto zie je ook gewokte spinazie liggen:
Ingrediënten:
1 eetlepel olijfolie
1-2 teentjes knoflook, geperst
spinazie
spaanse peper fijngehakt, optioneel
handje pompoenpitten
Bereidingswijze:
Verwarm de olijfolie in een pan, pers de knoflook erboven uit. Voeg eventueel de fijngehakte spaanse peper toe, roerbak dit 1 minuut. Voeg de gewassen spinazie toe en roerbak dit een paar minuten, zodat het nog een beetje knapperig is en deels gaar gekookt.
In een ander droog koekenpannetje, rooster je op middelhoog vuur de pompoenpitten in ± 5 minuten. Zodra ze beginnen te kleuren, is het goed. Strooi de pompoenpitten over de spinazie met, naar smaak, zout en peper.
Ingrediënten:
4 wortelen, gehakt of 1 zoete aardappel, in blokjes
2 stengels bleekselderij, grof gehakt
2 uien, gesneden
1 cup (=240ml) peterselie, fijn gehakt
1 cup van de shiitake paddenstoelen, vers of gedroogd
2 tomaten, gehakt in blokjes
1 bol knoflook (ongeveer 6-8 teentjes), gehakt
1 inch (=2,5cm) verse gember wortel
1 inch verse kurkuma wortel
2 liter water
optioneel : Spaanse peper of rode peper vlokken meekoken
plaats alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat het sudderen gedurende ongeveer een uur.
Ingrediënten:
6 gestoomde of gekookte aardappelen
1 theelepel olijfolie
rasp van een citroen
sap van (dezelfde) citroen
2 theelepels honing
1/2 rode ui, gesnipperd
2 knoflooktenen, gesnipperd
zeezout en peper naar smaak
flink wat gehakte kruiden zoals:
bosui, peterselie, koriander, dille
(alle genoemde kruiden gebruiken of een paar ervan)
als de aardappels beetje zijn afgekoeld en nog lauwwarm, snijd ze in stukken. Doe alle ingrediënten in een kom en meng het met elkaar, klaar!
Ingrediënten:
200 gram havermeel
2 eetlepels kokosbloesemsuiker
1 theelepel baking soda/natriumbicarbonaat
Snuf zout
1/4 theelepel vanilleextract poeder (optioneel)
4 rijpe bananen (geel met wat bruine puntjes erop)
2 eetlepels kokosolie (als nodig eerst smelten in een pannetje)
1 eetlepel appelazijn of sap van een halve citroen
Handje grof gehakte walnoten (40 gram)
100 gram blauwe bessen
Zet de oven op 180 C
1. De droge ingedrienten (havermeel, kokosbloesemsuiker, baking soda, vanille poeder) met elkaar mengen
2. Bananen prakken, voeg de rest van de natte ingedrienten (appelazijn of citroensap, kokosolie) toe, met elkaar mengen met een mixer of garde
3. Voeg de droge ingedrienten toe, mixen.
4. Voeg de gehakte walnoten toe
5. Voeg de bessen toe, met een lepel of vork handmatig mengen, niet te lang want anders gaan de bessen teveel uit elkaar vallen
6. Giet het in een bakvorm, evt een 5e banaan snijden en erop leggen voor de show. 55 min bakken op 180 graden.
Ingrediënten:
2 handjes boerenkool (of spinazie)
1 banaan
1/3 ananas of 200-250 gram ananas uit de diepvries
2 eetlepels kokosrasp
2,5-5 dl kokoswater of kokosdrink
Meng de ingedrienten in de blender en voeg zo nodig water toe om de gewenste dikte van de smoothie te krijgen.
Zie ook het recept op de afbeelding. In plaats van boerenkool kun je ter afwisseling elk ander groen blad gebruiken zoals spinazie, sla, raapstelen. De ananas koop ik zelf vaak ingevroren uit een doosje van de supermarkt, natuurlijk vers is beter, maar uit de vriezer is het wel makkelijker en dus maak ik het vaker :-). Kokosrasp vind je in een zakje bij de Aziatische producten in de supermarkt.
2 bevroren bananen
½ pak wilde bosbessen
2 medjool dadels zonder pit
sap van 1 sinaasappel
in de blender en klaar, gelijk opeten!! Dit is gezond fruitijs, en kun je zonder schuldgevoel heerlijk van genieten. Op de afbeelding geserveerd in een halve papaya en aardbeien.
Ingrediënten:
± 300 gram verse boerenkool
Olijfolie
Zout (Himalayazout of (keltisch) zeezout & peper
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180° C
2. Was en droog de boerenkool, verwijder de steeltjes en harde nerven en snijd de bladeren in grote stukken. Als je een zak gesneden boerenkool hebt gekocht, hoef je dit dus niet te doen.
3. Sprenkel de olijfolie over de boerenkool in een kom en strooi het zout en peper erover (of de andere kruiden die je hebt gekozen). Even husselen.
4. Leg de bladeren in een platte laag op een met bakpapier beklede bakplaat.
5. Bak 20 minuten in de oven (of korter, houd het in de gaten), tot de kool knapperig is. De kool mag niet verkleuren, want dat komt de smaak niet ten goede. Ze zouden net knapperig moeten zijn en nog niet bruin verkleurd.
6. de chips uit de oven halen en snacken maar :-).
Ingrediënten:
1 courgette
4 ansjovisjes uit blik
ui, gesnipperd
peper
Roerbak de gesnipperde ui in een paar minuten zacht, samen met de ansjovis. Voeg de gesneden courgette en roerbak het een paar minuten, peper erop en klaar!
Je kunt "crackers" maken van vastkokende aardappels. Je stoomt of kookt aardappels, je laat ze afkoelen en dan kun je ze in plakjes snijden en beleggen met sriracha dip of iets anders kan ook natuurlijk. Bijvoorbeeld hummus kan ook. Of avocado stukken. Of alleen zout en peper. Of guacemole. Of gerookte zalm. Of...
Ingrediënten:
1 rode parika
1 spaanse peper
1 tomaat, klein
4 dadels
4 tenen knoflook
3/4 cup (een hele cup=240 ml) zongedroogde tomaten
Sap van een halve citroen
1 eetlepel honing
1/4 theelepel pepervlokken of cayennepeper naar smaak
In de blender mixen en klaar!
Note: als de zongedroogde tomaten erg droog zijn dan weken in koud water voor 30 minuten
Ingrediënten:
2 cups (1 cup=240 ml) kikkererwten (dat is ongeveer 1 blik kikkererwten)
1/2 cup tahin (=sesampasta, lijkt op pindakaas, te vinden in ekoplaza, reform, groene passage)
2 tenen knoflook
scheutje olijfolie
theelepel komijnpoeder of paprikapoeder
sap van een citroen
zout & peper
In de blender mixen en klaar! Ook lekker op komkommer, rijstwafel (met banaan of avocado er bovenop)
3 avocados
1/2 klein uitje, fijngesneden
2 tomaten
3 eetlepels koriander, gehakt
1 spaanse peper, optie
2 knoflooktenen, in grove stukken
Sap van een limoen
Zeezout
Alles in de blender met beetje water om te mixen en je hebt een grote portie gaucemole.
Ingrediënten:
vastkokende aardappelen
olijfolie
zout, peper
Biologische aardappelen kun je met schil en al gebruiken. Bespoten aardappelen eerst schillen. Snijd de aardappel in frietvorm. Doe het in een grote kom met een eetlepel olijfolie, zout en peper. Husselen. Spreid het uit op een bakplaat of ovenschaal, laat het 30-40 minuten bakken in de oven op 225 graden of tot ze er lekker uit zien :-). Je kunt deze patat met appelmoes eten, zie volgend recept.
2 (rode) appels
1-4 dadels zonder pit, naar smaak
1 stengel bleekselderij
kaneel
wat water erbij (niet teveel anders heb je appelsoep ;-)), in de blender mixen en klaar! Je kunt de appelmoes als ontbijt eten, als tussendoortje, of bijvoorbeeld als dessert.
Het leuke aan poke bowls is dat je het zo kan invullen als je wilt. En eten wanneer je wilt, bijvoorbeeld als lunch. Zoals ik het maak, heeft het een basis van rijst, een mix van groente en fruit met soms wel en soms niet met vis erbij. Een smeuig cashew sausje is welkom erbij :-).
Ingredienten:
gekookte rijst (kook meer rijst de avond ervoor, dan heb je ook al je basis voor de poke bowl)
1 avocado gesneden
1/2 mango gesneden
1/3 komkommer gesneden
gerookte zalm, optioneel
sesamzaadjes, als strooisel
deze maak je in de blender:
grote hand (=2 cups) rauwe cashewnoten (dus ongeroosterd en zonder zout)
1 dadel zonder pit
2 knoflookteentjes
sap van een halve citroen
zout
cayennepeper, naar smaak
In de blender mixen met water en klaar!
(deze cashew saus kent vele mogelijkheden, je kunt het gebruiken als 'kaassaus' over je glutenvrije pasta zie https://www.youtube.com/watch?v=2nc1G453mHc , als dressing op sla, als dressing voor je koude aardappelsalade.)
een hartige, zoete cake voor lunch of tussendoor
Ingrediënten
100 g bruine of witte rijst
100 g quinoa
150 g rozijnen
1 el kokosolie om in te vetten
100 g havervlokken
100 g havermeel
160 g pecannoten of een mix van noten (rauw en ongezouten, niet gebrand)
350 g geraspte wortel
140 ml ahornsiroop
2,5 tl kaneelpoeder
1 tl gemberpoeder
1 snufje nootmuskaat
1 tl vanillepoeder
8 el amandelschaafsel
Kook de rijst en quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de oven ondertussen voor op 180℃ en wel de rozijnen in water.
Vet een cakevorm in met kokosvet. Strooi driekwart van het geroosterde amandelschaafsel uit over de bakvorm zodat alle kanten van de vorm bedekt zijn met amandelschaafsel.
Meng in een grote kom de rijst en de quinoa wanneer deze klaar zijn met de havervlokken en het havermeel en roer goed door elkaar. Voeg de ahornsiroop, kaneelpoeder, gemberpoeder, nootmuskaat en vanille extract toe en roer nogmaals stevig door. Voeg als laatst het wortelrasp, de noten en rozijnen toe en roer nog even door.
Schep alles in de bakvorm en druk goed aan. Strooi daarna het laatste amandelschaafsel over de mix uit en bak de cake in circa 45 minuten gaar. Laat de cake afkoelen alvorens je deze uit de vorm haalt, anders verbrokkelt hij misschien.
1 cup (=240ml) gedroogde abrikozen
½ cup dadels zonder pit
½ cup amandelen
¼ cup kokosrasp (of wat anders of niet)
Doe alle ingrediënten in de blender of keukenmachine. Doe een stuk bakpapier in een vierkante schaal. Druk het mengsel erin tot ± 1,5 cm dik. Zet het 30 minuten in de vriezer, daarna kun je het makkelijk in repen snijden. Bewaar de repen in een afgesloten doos in de koelkast.
(geen foto)
droge ingrediënten:
200 gram havermeel
2 eetlepels kokosbloesemsuiker
1 theelepel baking soda/natriumbicarbonaat
snuf zout
1/4 theelepel nootmuskaat poeder
1/4 theelepel gember poeder
natte ingrediënten:
4 rijpe bananen (geel met bruine puntjes erop)
2 eetlepels kokosolie (als nodig eerst smelten in een pannetje)
sap van 1 sinaasappel
rasp van 1 sinaasappel
± 100 gram bevroren cranberries
Zet de oven op 180 C
1. De droge ingedrienten (havermeel, kokosbloesemsuiker, baking soda, nootmuskaat, gember) met elkaar mengen
2. Bananen prakken, voeg de rest van de natte ingedrienten (sinaasappelsap en rasp, kokosolie) toe, met elkaar mengen met een mixer of garde
3. Voeg de droge ingedrienten toe, mixen. Niet te lang laten mixen, dan:
4. Voeg de cranberries toe, met een lepel of vork handmatig mengen, niet te lang want anders gaan de bessen teveel uit elkaar vallen
6. Giet het in een bakvorm, evt een 5e banaan snijden en erop leggen voor de show. 55 min bakken op 180 graden.
(geen foto)
gestoomde/gekookte aardappelen, een kilootje
paar handjes spinazie of sla of rucola
2 stengels bleekselderij in kleine stukjes gesneden
kleine rode ui, gesnipperd
±7 augurkjes, in stukjes
rozijnen
cashewsaus
de cashewsaus maak je zo:
grote hand (=2 cups) rauwe cashewnoten (dus ongeroosterd en zonder zout)
1 dadel zonder pit
2 knoflookteentjes
sap van een halve citroen
zout
cayennepeper, naar smaak
In de blender mixen met water en klaar!
Bereidingswijze:
Snijd de gekookte aardappelen in stukjes, voeg de cashewsaus toe. En de rest van de ingrediënten, klaar!
tip: Maak een wat grotere portie en je hebt voor twee dagen een lunch. als je het bewaard, voeg dan de spinazie pas op het laatste moment toe als je het gaat eten.
Nachos ingrediënten:
6 middelgrote aardappelen
2 theelepels kokosolie
½ theelepel zeezout
1 avocado, in blokjes gesneden
1 kopje in blokjes gesneden tomaat
1 kopje ui in blokjes gesneden
bosje koriander, fijngehakt
½ jalapeño of spaanse peper, fijngehakt (optioneel)
2 limoenen
¼ kopje knoflook Cashew Aioli (optioneel, zie recept hieronder)
Knoflook Cashew Aioli ingrediënten:
1 kopje cashewnoten
2 eetlepels olijfolie
3 teentjes knoflook
2 citroenen
¼ theelepel zeezout
½ tot 1 kopje water
Verwarm de oven voor op 190°C. Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van ongeveer 1 centimeter dik. Wentel ze om met de kokosolie en ¼ theelepel zeezout. Schik de aardappelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ruimte over zodat ze elkaar niet raken of overlappen. Bak de aardappelen 20 minuten, draai ze om en bak ze nog 10 minuten.
Meng de avocado, tomaat, ui, koriander, koriander, jalapeño en het sap van beide limoenen in een kleine mengkom terwijl de aardappelen worden gebakken.
Maak de Aioli door de cashewnoten, olijfolie, knoflook, sap van twee citroenen en zeezout in de blender te mengen met ½ kopje water. Meng tot een gladde massa voor een dikkere aioli. Voor een dunnere consistentie, blijf je tijdens het mengen nog een ½ kopje water toevoegen.
Schik de aardappelschijfjes op een stapel op een dienblad. Werk af met de avocadosalsa en besprenkel de Garlic Cashew Aioli licht over de bovenkant indien gewenst (bewaar de rest voor de topping van andere maaltijden). Werk de nacho's af met het resterende zeezout en geniet!
Tips:
* Experimenteer met verschillende soorten aardappelen voor verschillende voedingsstoffen, smaken en texturen.
* Probeer voor een make-ahead trucje de aardappelen vooraf te schillen en in plakken te snijden en bewaar ze in een kom met koud water in de koelkast. Op deze manier blijven ze tot drie dagen goed houdbaar; gewoon dagelijks het water verversen en genieten van het feit dat de aardappelen op een bepaald moment klaar zijn om te gaan.
gestoomde of gekookte aardappels, iets laten afkoelen en dan mengen met de
Plantaardige Tzaziki saus:
1/2 komkommer
300 gram kokosyoghurt (zoals deze van AH)
1 of 2 tenen knoflook
kneep citroensap
1 handjevol peterselie
Zout en peper
Voor de tzatziki saus kun je alle ingedrienten in de blender doen en mixen. Laat het sausje bij voorkeur 30-60 minuten in de koelkast, want dan zullen de smaken beter mengen en lekkerder worden.
Dit kun je als ontbijt, lunch, tussendoor of zelfs als dessert nemen. Het is zoet en vullend.
Ingedrienten:
4 eetlepels chia zaadjes
250 ml haverdrank, kokosdrank of amandeldrank
3 medjoul dadels of 7 kleinere deglet nour dadels, ontpit en in stukken gesneden
1/2 theelepel kaneel
1 banaan
geraspte kokos
Doe de avond vantevoren (of een half uur vantevoren, de chia zaadjes hebben even tijd nodig om vocht te absorberen) de chia zaadjes, zuivel-vrije melk, dadels en het kaneel in een kom in een koelkast.
Doe de volgende morgen dit mengsel in een pan en warm het even op, op laag vuur. Daarna terug in de kom en met banaan en geraspte kokos decoreren. Je kunt het eventueel ook eten zonder op te warmen.