Je kunt op eigen verantwoording een algehele lichaamsreiniging doen, echter kunnen eventuele vragen in dit geval niet worden beantwoord. Wil je deze algehele lichaamsreiniging onder deskundige begeleiding doen? Dat raad ik je zeker aan! Plan een consult met een behandelaar die werkt met deze producten van Heel. Je kunt contact opnemen met de firma Heel om na te gaan wie in jouw buurt dat kan zijn. In het verleden heb ik vele mensen met deze reinigingen begeleid, de praktijk is nu gesloten voor begeleiding.
De Trias-kuur bestaat uit 3 middelen:
De reinigingen kunnen tezamen als de Trias-kuur gebruikt worden maar ook los! Bijvoorbeeld alleen de lever- en galblaasreiniging (Hepeel). Het zijn homeopathische geneesmiddelen die worden toegepast volgens de principes van de homeopathische geneeswijze.
Duur: ongeveer 8 weken | Deze kuur kan het beste gestart worden na de darmreiniging met gerstegras. Het is namelijk belangrijk eerst de afvalslakken in de darmen op te schonen met een darmreiniging alvorens de trias-kuur te starten. Het is een krachtige kuur die goed in te passen is in het dagelijkse leven. Je hoeft er in principe geen speciaal dieet bij te volgen of te vasten om te Trias-kuur te laten werken. Maar meer groente EN fruit eten is altijd een goed plan. Wees matig of stop tijdens de reiniging met alcohol & andere stimulerende middelen (koffie, energydrinks, drugs) zodat het lichaam zich volledig op de reiniging kan concentreren.
De Trias-kuur is een drievoudige ontgiftingskuur, gericht op de ALGEHELE REINIGING van het lichaam:
• Lymphomyosot ondersteunt het lymfatisch systeem en stimuleert lymfdrainage.
• Hepeel stimuleert de uitscheidingsfunctie van de lever en galwegen en verhoogt de afvoer van afvalstoffen.
• Reneel ondersteunt de algehele zuiverende werking via de nieren en urinewegen.
Week 1 | Opbouw van de reiniging
3 maal daags 3 druppels van elk homeopathisch middel . Of 1 x per dag 1 tablet Hepeel een kwartier voor of na de maaltijd of ‘tussendoor’ (in ieder geval niet met de maaltijd). Er moet voldoende water bij gedronken worden in verband met het afvoeren van de afvalstoffen. Minimaal 6 weken gebruiken voor het beste resultaat.
Week 2 | Opbouw van de reiniging
3 maal daags 5 druppels van elk homeopathisch middel. Of 2 x per dag 1 tablet Hepeel een kwartier voor of na de maaltijd of ‘tussendoor’ (in ieder geval niet met de maaltijd), verdeeld over de dag.
Week 3 | En verder (totdat de flesjes leeg zijn of tabletjes op zijn)
3 maal daags 10 druppels van elk homeopathisch middel. Of 3 x per dag 1 tablet Hepeel een kwartier voor of na de maaltijd of ‘tussendoor’ (in ieder geval niet met de maaltijd), verdeeld over de dag.
Het is raadzaam om de gehele dagdosering, dus van elk flesje 30 druppels (1e week 9 druppels per flesje, 2e week 15 druppels per flesje), in een 1,5 l fles mineraalwater te doen, en deze verspreid over de dag op te drinken.
Een andere mogelijkheid is de dagdosering (dus van elk flesje 30 druppels) in een kleiner flesje mineraalwater te doen, wellicht is dat handzamer/makkelijker, en deze verspreid over de dag drinken. LET OP: hier moet wel 1,5 liter water (of kruidenthee) bij gedronken worden om aan de dagelijkse hoeveelheid vocht te komen EN om de afvalstoffen af te kunnen voeren.
Ten eerste geeft de reiniging ondersteuning bij veelvoorkomende klachten. Bijvoorbeeld chronische ziekten zoals: bronchitis, astma, allergieën, overgevoeligheid, auto-immuun verstoringen, chronische vermoeidheid, gewrichtsklachten, darmklachten, enn terugkerende ontstekingen, zoals voorhoofdsholte-, amandel-, oor-, oog-, blaas- en prostaatontstekingen. Maar ook bij huidproblemen, hoofdpijn, slapeloosheid, stofwisselingsproblemen, langdurig medicijngebruik recent of in het verleden biedt de algehele lichaamsreining uitkomst.
Vrouwen die zwanger zijn, raad ik af de reining te doen. Door het feit dat het lichaam allerlei afvalstoffen gaat afvoeren die vrijkomen door de reiniging, kunnen er (tijdelijk) afvalstoffen vrijkomen die het kind via de moedermelk of placenta kunnen belasten. Het beste is om ruim voor de zwangerschap je lichaam te zuiveren. Een gereinigd lichaam en een goed gevoed lichaam zorgen voor zowel mannen als vrouwen voor een verbeterde vruchtbaarheid.
Dit verschilt van persoon tot persoon. Sommigen merken helemaal niets van een verandering in hun lichaam, terwijl anderen juist wel wat opmerken. In beide gevallen reinigt deze kuur en doet het het werk wat het zou moeten doen. In de eerste weken kunnen er ontgiftingsverschijnselen ontstaan, deze zijn tijdelijk van aard en lossen vanzelf weer op. Een voorbeeld hiervan zijn oude of bekende kwalen die opspelen. Dit is, hoe vervelend ook, een goed teken. De kans is groot dat de kwalen gaan genezen of verminderen. Drink een glas water extra of kruidenthee en zorg voor wat extra buitenlucht (wandelen, fietsen) om de afvalstoffen versneld af te voeren. Onze lever houdt ook erg van zuurstof. Ook kun je merken dat er in het begin iets meer ontlasting is dan normaal. Dit komt omdat de lever zich gaat schoonmaken en de lever- en galstenen via de darmen (de kuur vergruist pijnloos de stenen), naast de normale ontlasting, meekomen. De ontlasting kan een andere kleur hebben of sterk ruiken. Ook dit zal met de tijd weer normaliseren. Het middel Hepeel werkt voornamelijk op de lever en galblaas. Als je Hepeel in combinatie met het middel Reneel en/of Lymphomyosot gebruikt, wat voornamelijk op blaas en nieren cq. lymfe werkt, kan het zijn dat de urine anders van kleur of geur is. Eventuele nier- en blaasstenen worden pijnloos uitgeplast doordat de kuur pijnloos nierstenen vergruist. De urine zal ook weer normaliseren na een aantal dagen of aantal weken, dit is bij ieder anders. Dit zijn allemaal tekenen dat de reiniging in volle gang is. De positieve werking van de reiniging kan tijdens de reinigingsperiode al merkbaar zijn door toename van energie & vitaliteit en afname van klachten en kwaaltjes. Daarnaast kun je verschillende veranderingen ervaren: een soepeler lichaam, verbeterde opname van voedingsstoffen, sneller herstel na sport of ziekte, verbetering van de stoelgang en gewichtsverlies.
Pijn komt niet vaak voor tijdens deze reiniging. In zeldzame gevallen kun je tijdens de reiniging krampen voelen in de leverstreek aan de rechterkant in de bovenbuik, onder de rechterborst. Of de nierstreek, ongeveer in het middendeel van je rug, links, midden of rechts van de ruggengraat. Dat betekent dat er een steentje klemt en het lichaam het steentje er probeert uit te werken door middel van de krampen. Dit wordt een koliek genoemd en kan erg pijnlijk zijn. Geen paniek! De druppels of tabletten kunnen de steentjes versneld oplossen of vergruizen! Verhoog tijdelijk je de druppels van Reneel (bij pijn ter hoogte van de nieren) of Hepeel (bij pijn ter hoogte van de lever). Neem elke 15 minuten 10 druppels (direct in de mond of opgelost in een laagje water) totdat de pijn wegzakt of gedurende 2 uur. Maximaal 12 x 10 druppels per dag per product. Dit brengt snel verlichting. Mocht je de Hepeel tabletten gebruiken, dan neem je elke 15 minuten een tablet gedurende 2 uur (of totdat de pijn is gaan zakken), met een maximum van 12 tabletten per dag.
Het verhogen van de druppels zal zorgen voor een versneld proces om de nierstenen of galstenen op te lossen of vergruizen, waardoor de pijn gaat zakken. Mocht dat niet snel genoeg gaan, dan kun je nog altijd een arts bellen, die zal spasmolytische medicatie toedienen. Maar dat laatste zal niet nodig zijn. Drink ook extra water om de reiniging te ondersteunen.
Het is geen probleem om medicijnen te gebruiken tijdens de reiniging. De reiniging beïnvloedt de werking van de medicijnen niet. Een positief effect door het doen van de Trias-kuur is dat de functie van het lichaam verbetert waardoor medicijngebruik wellicht verminderd kan worden. Als je medicatie gebruikt is het advies om 4 weken na de reiniging, naar de (huis)arts te gaan om je te laten controleren op wat voor jou van toepassing is (bloedwaarden, bloeddruk). In het gunstigste geval kunnen de medicijnen verminderd worden. Doe dit altijd in overleg met je huisarts of specialist!
Ben je momenteel bezig met een antibiotica kuur? Wacht dan een paar weken na het afsluiten van de antibiotica kuur voordat je begint met de lichaamsreiniging.
Hoewel supplementen en medicatie vaak zorgvuldig worden gekozen en op een juiste manier worden toegediend, wordt er nog te weinig stilgestaan bij de vraag of deze wel daadwerkelijk bij de cel terechtkomen. Vaak is het middel kwalitatief goed en therapeutisch juist, maar hoe zit het met het gebied waar het middel moet werken? Is de weg naar de cel wel ‘vrij’?
Extra cellulaire matrix (ECM)
Histologen hadden het reeds over de ‘extracellulaire matrix’ (ECM), de ruimte tussen de arteriële bloedbaan en de cel enerzijds en tussen de cel en de veneuze bloedbaan en het lymfevaatstelsel anderzijds.
Elke stof moet deze transmissieruimte passeren om bij de cel te komen en om daar uiteindelijk als bouwstof of energievoorziening te dienen. Elke afvalstof van de cel moet weer in de andere richting door deze ruimte om van de cel naar de veneuze bloedbaan of het dichtbij gelegen lymfevat te kunnen komen.
Door een teveel aan toxines ontstaat ontregeling van het autoregulatiesysteem dat zorgt voor de normale drainage & detox balans. Resultaat is neerslag van toxines in de Extra Cellulaire Matrix (ECM). Dit leidt tot het verminderd functioneren van organen en weefsels.
Biofysisch filter
Tussen cel en vat bevindt zich een microscopisch driedimensionaal web van proteoglycanen. Een fijnmazige structuur die functioneert als biofysische filter en waaruit een goed functionerend afweersysteem vervuiling opruimt. De levenskwaliteit van de cel hangt dus in eerste instantie af van de zuiverheid van dit biofysisch filter en in tweede instantie van de doeltreffendheid van het lokale afweersysteem. Is de ECM vervuild of verstopt, dan komen bouwstoffen, voedingsstoffen, mineralen en essentiële celzouten niet bij de cel terecht. Lymphomyosot is het middel bij uitstek om toxinen uit de ECM via het lymfevaatstelsel naar de bloedbaan te transporteren. Hieruit worden ze door de lever en nieren onschadelijk gemaakt. Wanneer er een correct gekozen geneesmiddel of supplement niet werkt, zien we het vaak wel werken wanneer bijkomend gedraineerd wordt.
De Trias-kuur (Hepeel, Reneel en Lymphomyosot) helpt bij de drainage van afval- en gifstoffen tijdens het ontgiften. Het is van groot belang dat de belastende stoffen in alle weefsels (van top tot teen) worden vrijgemaakt en samen met de belastende stoffen in de bloedstroom snel en efficiënt worden afgevoerd. Het lichaam gebruikt hiervoor vooral de uitscheidingsorganen darmen, het lymfestelsel, de lever, de nieren en de zweetklieren. De Trias-kuur stimuleert de drainage via de lever, nieren en het lymfestelsel, terwijl de lever, de nieren en het lymfestelsel van de extra benodigde energie worden voorzien.
Over de leverancier Heel
Heel is het acroniem voor de Latijnse woorden "herba est ex luce" wat zoveel betekent als "de geneeskracht van de plant komt voort uit het licht".
Biologische Heilmittel Heel GmbH is opgericht in 1936 en is 's werelds grootste producent van homeopathische combinatie-geneesmiddelen, die in meer dan 60 landen te verkrijgen zijn. Vanaf 1994 is Heel actief in Nederland. Alle producten zijn geregistreerde homeopathische geneesmiddelen en voldoen daarmee aan de allerhoogste kwaliteits- en veiligheidseisen. De productie geschiedt volgens de in de farmaceutische industrie geldende "Good Manufacturing Practice" richtlijnen. De Heel-geneesmiddelen zijn gebaseerd op de Homotoxicologie. Dit is de leer van de invloeden van toxische stoffen op het menselijk organisme. Dr. Hans-Heinrich Reckeweg, de grondlegger van Heel, heeft de Homotoxicologie ontwikkeld. Hij introduceerde een eigen definitie van ziekte en gezondheid. Ziekte omschreef hij als een voortschrijdend proces en niet alleen een samenspel van klinische factoren. De door Dr. Reckeweg ontworpen Ziekte Evaluatie Tabel visualiseert dit proces en is tevens een evaluatie-instrument. Heel hecht zeer veel waarde aan wetenschappelijk onderzoek om zowel hun visie als hun geneesmiddelen te onderbouwen. Vergelijkende studies met reguliere geneesmiddelen zijn een belangrijk onderdeel van hun onderzoeksprogramma.
De lever is met haar gewicht van anderhalve kilo, 1 van de grootste organen van het menselijk lichaam en voert meer dan 500 functies uit. De lever heeft met haar bloedzuiverende functie een sleutelpositie in ons lichaam, die door geen enkel ander orgaan geëvenaard wordt. Als de lever slechts een paar uur niet zou werken, zou het bloed ongezuiverd het lichaam instromen, waardoor ernstige vergiftigingsverschijnselen zouden optreden die uiteindelijk de dood tot gevolg zouden hebben. Binnen 24 uur filtreert de lever meer dan 600 liter bloed. De lever maakt veel chemische stoffen onschadelijk en doodt vele schadelijke ziektekiemen. De lever heeft verschillende taken met betrekking tot het immuunsysteem. Door het verwijderen van gifstoffen door middel van een reinigingskuur wordt het werk van het immuunsysteem ontlast.
De lever speelt een grote rol bij een normale spijsvertering. De lever maakt gal aan dat wordt opgeslagen in de galblaas en wordt getransporteerd naar de twaalfvingerige darm waar het zijn werk doet met betrekking tot de vetvertering. Een gezonde lever produceert en scheidt gemiddeld een liter tot anderhalve liter gal per dag af naar de darmen. Een vervuilde lever maakt misschien maar een espressokopje gal aan, je kunt je voorstellen dat als er te weinig gal beschikbaar is voor de vertering, dit een belasting vormt in de darmen met allerlei darm- en verteringsproblemen als gevolg.
De lever is ook de grootste chemische fabriek in het lichaam en produceert en reguleert vele hormonen, enzymen en allerlei tussenproducten van de gehele menselijke biochemie.
Er is geen systeem of orgaan van het lichaam dat niet tot op zekere hoogte afhankelijk is van het functioneren van de lever, of dat niet negatief wordt beïnvloed wanneer de lever vervuild is. Voor de lever is het een immense taak om de dagelijkse gifstoffen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, tabak, alcohol, luchtverontreiniging, stress en straling een halt toe te roepen. De (vervuilde) lever is niet in staat of gedeeltelijk in staat om deze stoffen af te scheiden. Het gevolg is dat de afvalstoffen worden afgezet in de beenderen of in het vetweefsel en zich zo in het lichaam ophopen. Om later weer onverwachts voor de dag te komen als (chronische) ziekte. Bij ziekte is de lever de belangrijkste medewerker bij een succesvolle therapie, omdat ze immers het bloed zuivert van alle giftige stoffen.
Afbeeldingen van gal en leverstenen
Afbeelding galstenen in de lever en galblaas (uit het boek: ‘ongelooflijke lever- en galblaaszuivering’ van Andreas Moritz)
De stenen bestaan uit geklonterde gal, met als hoofdingrediënt cholesterol. Daarnaast bestaan de stenen uit galzouten, water en slijm, gifstoffen (zoals medicijnresten, E-nummers uit voeding), bacteriën, parasieten en virussen. Deze gal- en leverstenen blokkeren voortdurend de galkanalen in de lever en galblaas en vormen een belasting voor de lever. Ze maken het de lever bijzonder moeilijk maakt haar taken goed uit te blijven voeren. De omvang van deze stenen varieert van een speldenknop tot een kleine walnoot. De aantallen stenen in de lever kan oplopen van honderden tot duizenden! Ook de kleur kan verschillen van lichtgroen (recentere gevormde stenen) tot zwarte stenen (die zitten er al een tijdje). Galstenen die de weg versperren in de lever, galblaas en de vele galkanalen verhinderen de lever om uitwendig aangevoerde en inwendig vervaardigde schadelijke stoffen te ontgiften in het bloed. Deze stenen verhinderen de lever van het op het juiste moment aanleveren van de juiste hoeveelheden voedingsstoffen en energie, naar de juiste plaatsen in het lichaam. Dit verstoort de ‘goede gezondheid’ waardoor systemen en organen overbelast raken. Galstenen zijn poreus en kunnen allerlei bacteriën, cysten, virussen en parasieten oppikken die door de lever gaan. Op die manier worden er broedplaatsen voor infecties gevormd, die het lichaam steeds maar weer voorzien van een nieuwe stroom bacteriën.
Onze lever beschermt ons door toxische chemicaliën, cholesterol en afvalstoffen uit ons bloed te filteren en ze samen met de gal via de galbuisjes in de galblaas te laten uitstromen naar de darmen en via de ontlasting ‘weggewerkt’ worden. Heel logisch dat het grootste deel van de werking verloren gaat als er een (spreekwoordelijke) kurk op de uitgang zit. Eén van de meest voorkomende gevolgen is het stijgen van het cholesterolgehalte in het bloed. Er kan veel minder cholesterol afgevoerd worden naar de darm waardoor het gehalte cholesterol in het bloed gaat stijgen.
Al duizenden jaren worden er reinigingen uitgevoerd, helaas hebben wij dit in de westerse wereld uit het oog verloren als regelmatig gebruik. Er zijn vele leverreinigingen te vinden in de boeken en op internet. Ik heb zelf, alweer een tijdje geleden, de leverreiniging gedaan bij Hans Reijnen, arts voor homeopathie en bioresonantie (inmiddels is deze arts gepensioneerd). Deze reiniging is eenvoudig uit te voeren en makkelijk inpasbaar in je leven. Hans Reijnen heeft deze leverreiniging zelf ontwikkeld als alternatief op de moeilijkere kuur in het boek: ‘de ongelooflijke lever & galblaaszuivering’ van Andreas Moritz. Als je meer wilt weten over je lever en haar taken in het lichaam dan kan ik je dit boek van harte aanbevelen. De kuur die daar in staat is echter omslachtig en raad ik je daarom niet aan. De Trias-kuur van de firma Heel die ik wel aanraad is vele malen gemakkelijker en even effectief: de stenen zullen verdwijnen. Ik ben Hans Reijnen en Andreas Moritz en alle andere natuurgenezers zeer dankbaar voor het doorgeven van eeuwenoude informatie en het toegankelijk maken van de leverreiniging voor ‘ons drukke westerlingen’. Het is een belangrijk spoor om te volgen als je je lichaam gezond wilt houden.
‘Wat heb je op je lever’ is een gezegde dat aangeeft dat er sprake kan zijn van onbewuste of onderdrukte boosheid, verdriet, onrust. Dit kan, maar hoeft niet, tijdens de reiniging aan het licht komen. Neem in dit geval een paar extra glazen water of kruidenthee en beweeg in de buitenlucht (zoals gezegd, onze lever houdt van zuurstof) om de afvalstoffen af te voeren. Dit is een ontzettend mooie kans om al deze ‘emotionele afvalstoffen’ los te laten. Stop niet met de kuur, ga gewoon door en laat alles op zijn beloop, het waait vanzelf weer over en lost op, echt! De lever vertegenwoordigt het voortdurende psychische en lichamelijke veranderingsproces: het omzetten en verwerken van voeding maar ook de verwerking van alle dagelijkse indrukken, prikkels en ervaringen.
In de reguliere geneeskunde zijn leverstenen bekend als ‘intrahepatische galstenen’: galstenen die de galkanalen van de lever versperren. Er is een grote kans dat de huisarts of specialist niet eens weet dat deze bestaan, alhoewel deze info wel bekend is bij wetenschappelijke onderzoekscentra en universiteiten. Op de ‘werkvloer’ van artsen en specialisten zijn ze helaas nog steeds vrij onbekend. De ziekte galstenen in de galblaas is wel bekend, maar dat hetzelfde probleem ook kan optreden in de lever is in de geneeskunde zoals gezegd nog vrij onbekend. Galstenen en leverstenen zijn meestal niet te zien op ECHO’s of CT-scans, tenzij ze er al tientallen jaren zitten en verkalkt zijn, dan worden ze pas zichtbaar. Vanuit natuurgeneeskundig oogpunt is het onnodig om een galblaas te verwijderen als deze vol zit met galstenen (behalve als er een acute heftige ontstekingssituatie is, dan heb je geen keuze!). Met deze lever en galblaasreiniging Hepeel krijg je ze er pijnloos en veilig uit. Een bloedonderzoek van de reguliere medische wetenschap toont vaak niet dat men last heeft van een vervuilde lever. Het beeld dat getoond wordt is een volkomen normaal beeld van leverenzymen. Het duurt vele jaren van chronische leververstopping voordat eventuele schade in het bloed zichtbaar wordt. Echter is het dan hommeles, en is er sprake van het spreekwoordelijke ‘twee voor twaalf’.
De nieren zijn het belangrijkste orgaan van het urinewegstelsel. Behalve dat de nieren schadelijke stoffen uitscheiden, helpen zij de bloeddruk op peil houden en spelen zij een rol bij het regelen van de zuurgraad en het gehalte aan mineralen in de lichaamsvloeistoffen. Daarnaast kunnen de nieren ook hormonen vormen en zijn zij een belangrijke schakel bij het actief maken van vitamine D.
Een mens is toegerust met twee nieren. Het zijn boonvormige organen die zich aan weerszijden van de wervelkolom en als het ware achter de buikholte bevinden. Ze liggen dus eigenlijk op de overgang van rug en zijde en worden gedeeltelijk door de onderste paar ribben bedekt. Als je met je hand de ribben op de rug naar beneden afloopt, dan ben je bij de onderste rib ongeveer halverwege de nier beland.
De rechter nier ligt altijd wat lager dan links, omdat de lever de rechter nier wat naar beneden duwt. Links ligt de milt, een zeer bloedrijk orgaan van een centimeter of tien, boven tegen de nier aan. De milt is belangrijk voor het afweersysteem van ons lichaam, en vormt daarnaast ook een soort van bloedreservoir voor noodgevallen.
Als een soort kapje ligt op elk van beide nieren een bijnier. De bijnier heeft eigenlijk niets met de nier van doen, maar is min of meer toevallig daar tijdens de menselijke evolutie terecht gekomen. De bijnier heeft ook niets met urine te maken, maar maakt hormonen. Het is dus een klier, onder andere verantwoordelijk voor de productie van adrenaline en cortisol.
In verband met de functie van de nieren is een goede bloedvoorziening noodzakelijk. Daarom heeft elke nier dikke bloedvaten die rechtstreeks op de grote bloedvaten van en naar het hart zijn aangesloten. Om beschadiging, bijvoorbeeld bij valpartijen, te voorkomen, ligt elke nier in een bed van vetweefsel dat werkt als een soort schokdemper. Beide nieren worden verder tegen aanvallen van buitenaf beschermd door dikke spieren en door een aantal ribben aan de achterzijde en de buikholte en buikspieren aan de voorzijde.
Aan de binnenkant van de nier bevindt zich het nierbekken (Latijn: pyelum), een klein reservoir voor de opvang van door de nier geproduceerde urine. Vanuit het nierbekken loopt een buisje, de urineleider (Latijn: ureter), van elk van beide nieren naar de blaas. Het transport van urine via de urineleider gaat middels knijpende spierbewegingen in de wand van het buisje (peristaltiek), zodat de urine als het ware naar de blaas wordt 'geknepen'.
Die nieren fungeren als een enorme zeef, een soort vergiet met hele kleine mazen. Onder hoge druk wordt het bloed dat door de nieren stroomt als het ware uitgeperst, waarbij water en afvalstoffen worden verwijderd en als urine uitgescheiden. Rode en witte bloedcellen en andere 'grote' zaken, zoals eiwitten, passen niet door de mazen van de zeef en blijven (gelukkig) achter in het bloed, dat de nieren weer verlaat.
De urineproductie gaat dag en nacht door, hoewel 's nachts iets langzamer - zodat je niet telkens je bed uit hoeft om te gaan plassen. Ook de schoonmaak gaat dus 24 uur per dag door. De nieren zijn zo efficiënt dat in minder dan een uur al het bloed in je lichaam volledig gereinigd kan worden.
Doordat er zoveel bloed door de nieren stroomt, is het orgaan uitermate geschikt om de bloeddruk in de gaten te houden. Als de bloeddruk te laag wordt, dan geeft de nier een hormoon af aan het bloed dat elders in het lichaam bepaalde mechanismen in gang zet om de bloeddruk weer op te krikken.
Afvalstoffen van het lichaam worden met water door de nieren geloosd. Nierstenen (medische term: nefrolithiasis) ontstaan als de urine verzadigd is van afvalstoffen en die dan kunnen kristalliseren. Het kan jaren duren voordat nierstenen tot klachten leiden.
Als de stenen klein zijn, kunnen zij de nier verlaten en eventueel via de urinewegen op natuurlijke wijze worden uitgescheiden (via het plassen). Grotere stenen blijven in de nier zitten, maar kunnen ook wel eens in de urineleider (de buis tussen de nieren en de blaas) terechtkomen. Als een steen in de urineleider vast komt te zitten, kan deze erge pijn veroorzaken. Een (grote) steen in de nier doet gewoonlijk geen pijn, maar geeft wel een risico op ontsteking. Niergruis en de meeste nier kristallen zijn te klein om met behulp van moderne diagnostische technologie opgemerkt te worden. Het worden vaak ‘stille steentjes’ genoemd en ze lijken (nog) geen last te veroorzaken.
De kans dat zich stenen in de nieren vormen is het grootst als er een grote concentratie opgeloste stoffen in de urine zit. Onvoldoende drinken vergroot het risico op nierstenen. Als er weinig water in het lichaam aanwezig is, houden de nieren zo veel mogelijk water vast. Ten gevolge daarvan is de urine die zij wel maken erg geconcentreerd. Mensen die in een warmere omgeving zijn of zich veel inspannen, moeten dus méér drinken om het vochtverlies door transpiratie te compenseren en de concentratie van de urine laag (lichtgele urine) te houden. Er kunnen zich, afhankelijk van de afvalstoffen die kristalliseren, verschillende soorten nierstenen vormen. De meeste bestaan uit calcium. Met de Trias-kuur worden nierstenen pijnloos opgelost en vervolgens uitgeplast.
De belangrijkste functie van ons lymfestelsel is het vervoeren van afval- en gifstoffen. Alle stoffen die in ons lichaam komen, kunnen bestandsdelen bevatten die ons lichaam niet nodig heeft of zelfs giftig voor ons zijn. Daarnaast maakt het lichaam zelf ook pijn- en stresshormonen aan die via het lymfevocht worden afgescheiden. Het lymfevocht gaat naar de nieren. Hier wordt het zuivere vocht van de afvalstoffen gescheiden, waarna de afvalstoffen via de urine worden afgevoerd. Het gezuiverde lymfevocht gaat terug in het lymfestelsel. Het lymfestelsel bestaat in ons lichaam naast het bloedvatenstelsel. Een van de belangrijkste verschillen is dat het bloedvatenstelsel een eigen, direct pompsysteem heeft, namelijk het hart, terwijl het lymfesysteem afhankelijk is van onze spierbewegingen om de lymfe te laten circuleren. Hoe beter je lymfe doorstoomt, hoe fitter je je voelt, hoe beter je immuunsysteem werkt en hoe makkelijker je blijvend overtollig gewicht verliest. Blokkades in het lymfestelsel zorgen voor een slechtere verbranding, een slechtere vochtafvoer en een slechtere afvoer van onze gifstoffen.
Algehele lichaamsreiniging | Geweldig! Je hebt je lichaam een belangrijke dienst bewezen door met deze trias-kuur jezelf te verlossen van gal- en leverstenen en eventuele blaas- en nierstenen en het reinigen van je lymfesysteem. Het is echter geen garantie dat de stenen nooit meer terugkomen. Reinigen hoort wat mij betreft in het volgende rijtje thuis: bewegen, gezonde voeding, ontspannen, voldoende slaap, en reiniging. Als je graag goed voor jezelf zorgt en jaarlijks preventief wilt gaan reinigen, is het aan te raden om 1 x per jaar de trias-kuur te doen (en 1 x per jaar een darmreiniging). Je kunt dan kiezen voor 30 ml (het kleinste flesje) van Hepeel en Reneel en Lymphomyosot . Als je geen trias-kuur hebt gedaan in de afgelopen 7 jaar start je altijd met de lange kuur en de grote fles van 100 ml of 250 tabletten Hepeel.
Reinigen is één van de dingen die je kunt doen om de kans op kleine en grote ziekten te verminderen. Dus waarom zou je jezelf niet reinigen? We houden onze huizen schoon, onze kleding, we douchen en baden, we sturen de auto naar de garage voor onderhoud. Maar de binnenkant van ons lichaam vergeten we maar al te vaak. Door het lichaam grondig te reinigen kan het zich weer herstellen. Vooral darmen, lever, lymfe en nieren kunnen die hulp goed gebruiken. Mensen die hun lichaam reinigen voelen zich gezonder, fitter en veerkrachtiger.
Referenties:
http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=591&id=592&page=9
Kort, M. de, Eetbare wilde planten; essentieel voor de ontgifting (Bolsward, 2014)
Masunaga, S., Meridiaanoefeningen (Haarlem, 2003)
Moritz, A., De ongelooflijke lever- en galblaaszuivering (Belfra Publishers for Succes, 2011)
Waal Malefijt, M., Wat heb je op je lever? (Deventer, 1995)